Multivitamin gyerekeknek

Multivitamin gyerekeknek

Manapság szinte nincs olyan szülő, aki ne adna valamilyen vitamint, multivitamint gyermekének, legalább az őszi, téli időszakban. A kicsiknek és nagyoknak készült komplex vitaminkészítmények minden olyan ásványi anyagot, vitamint tartalmaznak, amelyre a szervezetüknek szüksége van. A szülőknek nincs könnyű dolga, mikor a cél felkutatni, melyik a legjobb multivitamin gyerekeknek, ezért ajánlott, hogy vitamin szedés előtt kérje ki gyermekorvosa véleményét, mielőtt választ. 

Multivitamin gyerekeknek

Le kell szögezni, hogy a vitaminok szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet. Ugyanakkor sok olyan helyzet adódhat, mikor tenni szeretne valamit a szülő, hogy a gyermeke „jobb bőrbe” kerüljön. 

Ez lehet egy betegségből való felépülés időszaka, állhat étvágytalanság is a hátterében vagy válogatós, csipegető gyerek, akiről biztosan feltételezhető, hogy nem jut hozzá minden tápanyaghoz az ételből. 

Számtalan ok lehet, amiért az édesanya vagy édesapa megoldás után kutat, lehet éppen vashiányos, vérszegény gyermekét szeretné kicsit megerősíteni. 

Azért nagyon fontos, hogy egyeztessen a gyermeket anamnézisét ismerő gyermekorvossal, mert lehet, hogy valamely összetevő szedése nem ajánlott számára, esetleg állandó gyógyszerére hatással lehet a külön készítmények szedése és sok olyan más kérdés felmerülhet, amire laikusként nem gondolunk.

Miért fontosak a vitaminok?

Azt már rég tudjuk miért fontosak a vitaminok, de milyen vitaminok kellenek a gyerekeknek? Nos, a válasz, nagyjából ugyanazok, mint a felnőtteknek, csak lényegesen kisebb mennyiségben. A gyerekeknek ajánlott napi bevitel életkor és testsúlyfüggő is. 

A minőségi gyerek multivitaminok tartalmaznak C vitamint, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 vitaminokat, illetve H vitamint (biotint). A zsírban oldódó vitaminok közül legtöbb készítményben megtalálhatóak az A, D, E és K vitaminok is. Nyomelemek között a vas, króm, jód, szelén, cink, mangán szoktak szerepelni az összetevők listáján. Egyes gyártók probiotikumokkal is dúsítják a gyerek multivitaminokat, melyek az egészséges bélflóra fenntartásához lényegesen hozzájárulhatnak.

Nagyon fontosak a vitaminok gyerekeknek, főleg, ha:

  • bizonyítottan vitaminhiánya van
  • krónikus betegsége vagy ételallergiája van a gyereknek
  • nem megfelelő ütemű a fejlődése
  • ha a gyermek vegán, vegetáriánus étrenden van
  • ha a gyermek válogatós, nagyon egyoldalú a táplálkozása
  • őszi, téli időszakban megnövekedett vitaminigény pótlására

Vitamin szedésének előnye a gyerekeknél

A gyermekek szellemi és testi normál fejlődéséhez elengedhetetlenek a vitaminok, nyomelemek. Igyekszünk a csemetéknek változatosan főzni, de sajnos ritka, hogy mindent megegyenek. 

Az iskolába odacsomagolt tízórai sem feltétlenül a legegészségesebb, legtápanyagdúsabb ételekből áll, és sok gyerek előbb eszi meg a csokiszeletet a csomagból, mint az almát. 

Őszi, téli megfázásos, influenzás időszakban ráadásul a közösségekben a gyerekek egymásnak adják a fertőzéseket, de ha jól feltöltöttek a vitaminraktáraik, enyhébb lefolyással és hamarabb túleshetnek a betegségeken.

Legjobb multivitamin gyerekeknek

Vajon melyik a legjobb multivitamin gyerekeknek? Gyártónként különbségek lehetnek az egyes vitaminikészítmények pontos összetételében, formátumában, ízesítésében. 

A legkisebbeknek szirup formájában készülnek a multivitaminok, hiszen a lenyelés számukra még csak így biztonságos. A legtöbb gyártó terméke 3 vagy 4 éves kortól adható a betegtájékoztató szerinti adagolásban, de némely készítmények 1 vagy 2 éves kortól is alkalmazhatóak. 

A nagyobb gyermekek számára elérhetőek a színes, illatos és ízletes gumivitaminok, melyekből még repetát is szeretne a legtöbb gyermek, mivel igencsak finomak. A rágótabletták szintén kedveltek és az ízesítésben is változatos a felhozatal. Epres, narancsos, banános, csokis, kinek mi a kedvence. A legjobb multivitamin gyerekeknek tartalmazhat pluszban csipkebogyókivonatot, inulint, acerolát és számos más jótékony hatású összetevőt. 

Ha csak minimálisan egészítenénk ki a gyermek napi táplálkozását fontos alkotóelemekkel az őszi-téli időszakban, a C és D vitamin pótlással máris sokat tettünk az immunrendszerük támogatásáért.